iloverom.se ROM FAKTA ROM GUIDE ROM MUSEUM SÖK HOTELL I ROM
Hem - iloverom.se
HEM
ROM RABATTKORT (NY)
TRANSFER FLYGPLATS
  Ciampino transfer
  Fiumicino transfer
SÖK BILLIGA RESOR
FOTBOLLSBILJETTER
ROM FAKTA
  Fakta / Bra att veta
  Roms historia
  Sportstaden Rom
  Ta sig runt
  Rom Gratis-tips
  Flygplatstransfer
ROM GUIDE
  Castel Sant Angelo
  Colosseum
  Fontana di Trevi
  Forum Romanum
  Pantheon
  Roms Katakomber
  Spanska Trappan
  St Peterskyrkan
  Vatikanen
ROM SIGHTSEEING
MUSEUM
  Vatikanmuseerna
HOTELL
  Vandrarhem / B&B
LÄNKAR
OM OSS / KONTAKT
Lokalisera dig i rom med Google Maps. Klicka här!
Boka sightseeing och rundturer i Rom här!
Sök och boka vandrarhem i rom.
Söker du efter kärleken? Vi tipsar om dejtingsidor på Hitta Kärlek!
 
Sport Rom

Rom - Sportstaden


Att Rom är en fantastisk stad råder det ingen tvekan om. Med sina fyra och en halv miljoner invånare är Rom ingen dålig sportstad. Här finns en rad kända arenor och lag. Är du inte intresserad av kultur utan brinner mer för fotboll och idrott, hittar du en hel del spännande sevärdheter i staden medan dina släktingar och vänner kanske utforskar monument som Vatikanen och Pantheon.


Börja med gladiatorer och Spartacus

De flesta har nog hört talas om gladiatorer i sammanhanget "det antika Rom och romarriket". De så kallade gladiatorspelen var enormt populära i det romerska imperiet, men försvann så småningom efter kristendomens framväxt på 400-talet. Det går att diskutera om spelen rörde sig om underhållning eller sport.


Colosseum

Gamla gladiatorarenan Colosseum är stadens mest kända byggnad. Här pågick spelen och gladiatorerna slogs mot varandra framför tusentals åskådare. Ett besök på Colosseum är ett måste om du besöker Rom.


Kände gladiatorn Maximus, spelad av Russell Crowe i filmen från år 2000, är en fiktiv figur. Enligt filmmanus är han född i spanska provinsen Cáceres och var alltså inte ens en romare. Världens mest kända ”riktiga” gladiator - Spartacus - har heller aldrig besökt Colosseum som byggdes cirka 140 år efter hans död. Det gör nog Commodus (spelad av Joaquin Phoenix) till det för oss mest kända gladiatornamnet som har slåtts inuti Colosseum.


Bild: Pollice Verso (Thumbs Down) av Jean-Léon Gérôme, 1872. Källa: Wikimedia.org

Populära fotbollsbiljetter i Rom!
Datum Lag Biljetter
1 jan - 28 maj 2017
Stadio Olimpico Rome
Köp biljetter
1 jan - 21 maj 2017
Stadio Olimpico Rome
Köp biljetter
Se alla biljetter till Stadio Olimpico i Rom »Nya Colosseum - Stadio Olimpico

Idag är det inte Colosseum utan Stadio Olimpico som är i särklass den största och mest kända arena i den italienska huvudstaden. Den byggdes 1928 under Mussolinitiden och rymmer över 70 000 åskådare som Stadio Cipressi. Efter några ombyggnader fick arenan sitt nuvarande namn – Stadio Olimpico – i samband med sommar-OS som arrangerades i landet 1960.


Stadens båda storklubbar – Lazio och Roma – spelar sina hemmamatcher på Stadio Olimpico. Dessutom brukar italienska fotbollslandslaget spela en del hemmamatcher här i Rom. Det gör att chanserna är rätt goda att du får se fotboll av toppklass när du besöker Rom. Utöver klubb- och landslagsfotboll spelar dessutom det italienska rugbylandslaget på arenan. 

Vesuvius

Det var just här på Stadio Olimpico som Sommar-OS 1960 invigdes och Danmark förlorade fotbollsfinalen mot Jugoslavien. Här satte tysken Andreas Brehme 30 år senare den avgörande straffen mot Maradonas Argentina i VM-finalen 1990. Här vann Juventus och Barcelona Champions League-titlar 1996 respektive 2009. Stadio Olimpico är med bland de 13 europeiska arenor som har fått äran att stå som värd för Euro 2020 -  en jubileumsturnering som har fått ett unikt format av UEFA.


Rom var faktiskt på väg att bli värd för OS redan 1908, men Vesuvius utbrott satte stopp för OS-planerna. OS flyttades i stället till London och den italienska huvudstaden fick alltså vänta i 52 år till på sina första olympiska spel.


Bild: Vesuvius utbrott mars 1944. Källa: Wikimedia.org

Se klubbarna Roma och Lazio i Rom

Vill du se bra fotboll? Då rekommenderar vi dig att köpa dina biljetter till Romas och Lazios matcher på Stadio Olimpico redan hemma så att du säkert får plats på arenan. Men förvänta dig inte fotboll av absolut världsklass – om nu inte något storlag kommer på besök. Även om vi alla känner till namnen på dessa två klubblag – Roma och Lazio –  är de nämligen inte alls några storklubbar.


Turinklubben Juventus leder den historiska ligan med 31 titlar; Milan och Inter har 18 titlar var. Bland de tolv klubbar som också har vunnit Serie A sedan ligan startades 1929 återfin ns även Sampdoria, Napoli, Verona, Cagliari, Fiorentina, Bologna och Torino. Medan huvudstädernas klubbar i Frankrike (PSG), Spanien (Real Madrid) och England (Arsenal, Chelsea, Tottenham) levererar bra när det gäller världsklubbfotboll, är Italien och Tyskland (Hertha Berlin) inte alls lika vassa på att utbilda fotbollstalanger i sina huvudstäder.

Totti och Nesta

Bra är i alla fall att italienska landslaget ofta kommer på besök till Rom. Är du mer intresserad av landslagsfotboll, kolla schemat och kontakta italienska fotbollsförbundet för mer information om biljettköp. Det brukar vara relativt enkelt och billigt att få tag på biljetterna.


Stadens mest kända gladiatorer i modern tappning är de italienska klubblagsikonerna Nesta och Totti. Båda är födda i Rom. Alessandro Nesta spelade i Lazio, men flyttade sedan till Milan vid 26-års ålder. Han avslutade sin karriär 2014 i Indien. Francesco Totti spelar fortfarande (2016) för sitt Roma. Antal spelade matcher närmar sig 600 och antal mål som Franscesco har gjort sedan sin debut 1992 ligger nära 250.


Bild: Totti och Nesta är absolut inga kompisar, men har spelat en del mot varandra och har därför haft en del fina stunder tillsammans

 
ROM:


ROM FAKTA ROM HOTELL ROM GUIDE Castel Sant Angelo
ROM MUSEUM ROM VANDRARHEM Colosseum Spanska Trappan
ROM SIGHTSEEING BILLIGA RESOR Fontana di Trevi St Peterskyrkan

I Love the World - boka hotell och vandrarhem i hela världen!
English