iloverom.se ROM FAKTA ROM GUIDE ROM MUSEUM SÖK HOTELL I ROM
Hem - iloverom.se
HEM
JUL I ROM
NYÅR I ROM
ROM RABATTKORT
TRANSFER FLYGPLATS
  Ciampino transfer
  Fiumicino transfer
SÖK BILLIGA RESOR
FOTBOLLSBILJETTER
  Roma
  Lazio
ROM FAKTA
  Fakta / Bra att veta
  Roms historia
  Ta sig runt
  Flygplatstransfer
  Rom Gratis-tips
  Sportstaden Rom
  Intressant fakta om Rom
  Göra när det regnar
ROM GUIDE
  Castel Sant Angelo
  Circus Maximus
  Colosseum
  Fontana di Trevi
  Forum Romanum
  Pantheon
  Katakomber
  Spanska Trappan
  St Peterskyrkan
  Vatikanen
  Dolda sevärdheter
ROM SIGHTSEEING
  Mixade rundturer
  Cykel, vespa, segway
  Roms Katakomber
MUSEUM
  Vatikanmuseerna
HOTELL
  Bra hotell i Rom
  Vandrarhem
  Bed & Breakfast
  Lägenheter
LÄNKAR
OM OSS / KONTAKT
Lokalisera dig i rom med Google Maps. Klicka här!
Boka weekend i Rom
Söker du efter kärleken? Vi tipsar om dejtingsidor på Hitta Kärlek!
 
Sport Rom

Rom - Sportstaden


Att Rom är en fantastisk stad råder det ingen tvekan om. Med sina fyra och en halv miljoner invånare är Rom ingen dålig sportstad. Här finns en rad kända arenor och lag. Är du inte intresserad av kultur utan brinner mer för fotboll och idrott, hittar du en hel del spännande sevärdheter i staden medan dina släktingar och vänner kanske utforskar monument som Vatikanen och Pantheon.


Börja med gladiatorer och Spartacus

De flesta har nog hört talas om gladiatorer i sammanhanget "det antika Rom och romarriket". De så kallade gladiatorspelen var enormt populära i det romerska imperiet, men försvann så småningom efter kristendomens framväxt på 400-talet. Det går att diskutera om spelen rörde sig om underhållning eller sport.


Colosseum

Gamla gladiatorarenan Colosseum är stadens mest kända byggnad. Här pågick spelen och gladiatorerna slogs mot varandra framför tusentals åskådare. Ett besök på Colosseum är ett måste om du besöker Rom.


Kände gladiatorn Maximus, spelad av Russell Crowe i filmen från år 2000, är en fiktiv figur. Enligt filmmanus är han född i spanska provinsen Cáceres och var alltså inte ens en romare. Världens mest kända ”riktiga” gladiator - Spartacus - har heller aldrig besökt Colosseum som byggdes cirka 140 år efter hans död. Det gör nog Commodus (spelad av Joaquin Phoenix) till det för oss mest kända gladiatornamnet som har slåtts inuti Colosseum.


Bild: Pollice Verso (Thumbs Down) av Jean-Léon Gérôme, 1872. Källa: Wikimedia.org

Upptäck sportlivet i antikens Rom

Från boxning till simning till hästkapplöpning – sport var en viktig del av livet i antikens Rom. På din resa till Rom kan du se spår av den forna sportkulturen, andra spår än Colosseum! Beundra till exempel Boxaren från Quirinalen på Palazzo Massimo alle Terme eller se lämningarna från Circus Maximus och något av de många antika badhusen (som sporthjältarna gärna varvade ner i) eller bege dig till Marsfältet, där de romerska soldaterna gjorde exercisövningar och tränade för att hålla sig i form inför kommande strider.

Här följer några exempel på sporter man tillägnade sig i antikens Rom och som du antingen i stadslandskapet eller på museer kan se spår av under din Rom-resa:

Simning: Bland de unga romarna (oftast männen) var simning en mycket uppskattad sport. Man simmade ofta i Tibern, vid Marsfältet, eller i någon av de bassänger som inte så sällan var ansluten till ett badhus.

Ridning: Redan i tidig ålder fick romarna lära sig att rida. Bland annat på grund av hästkapplöpningarna på Circus Maximus – idag mest en gräs- och sandplätt mitt i Roms hjärta – var hästsporter några av de mest populära sporterna i Romarriket.

Boxning och wrestling: Många som levde i Romarriket tränade boxning och wrestling. Träningslokalerna, så kallade palaestra, låg i anslutning till badhusen. På den tiden hade man inga boxningshandskar, så man virade tygbitar runt sina händer. Både boxning och wrestling var bra träningsformer som hjälpte romarna att öva upp sin styrka och uthållighet.

Bollsporter: Bland annat väggmålningar i antika gravar visar att romarna tillägnade sig bollsporter. Män – och vad man har funnit vissa arkeologiska tecken på – och kvinnor bollsportade antingen på palaestra eller bollplaner.

Brädspel: Även brädspel kan räknas till sportlivet i antikens Rom, och de övade upp romarnas förmåga till strategiskt tänkande. Man spelade exempelvis tärning, romerskt schack och romerskt backgammon.


Nya Colosseum - Stadio Olimpico

Idag är det inte Colosseum utan Stadio Olimpico som är i särklass den största och mest kända arena i den italienska huvudstaden. Den byggdes 1928 under Mussolinitiden och rymmer över 70 000 åskådare som Stadio Cipressi. Efter några ombyggnader fick arenan sitt nuvarande namn – Stadio Olimpico – i samband med sommar-OS som arrangerades i landet 1960.


VesuviusStadens båda storklubbar – Lazio och Roma – spelar sina hemmamatcher på Stadio Olimpico. Dessutom brukar italienska fotbollslandslaget spela en del hemmamatcher här i Rom. Det gör att chanserna är rätt goda att du får se fotboll av toppklass när du besöker Rom. Utöver klubb- och landslagsfotboll spelar dessutom det italienska rugbylandslaget på arenan. 


Det var just här på Stadio Olimpico som Sommar-OS 1960 invigdes och Danmark förlorade fotbollsfinalen mot Jugoslavien. Här satte tysken Andreas Brehme 30 år senare den avgörande straffen mot Maradonas Argentina i VM-finalen 1990. Här vann Juventus och Barcelona Champions League-titlar 1996 respektive 2009. Stadio Olimpico är med bland de 13 europeiska arenor som har fått äran att stå som värd för Euro 2020 -  en jubileumsturnering som har fått ett unikt format av UEFA.


Rom var faktiskt på väg att bli värd för OS redan 1908, men Vesuvius utbrott satte stopp för OS-planerna. OS flyttades i stället till London och den italienska huvudstaden fick alltså vänta i 52 år till på sina första olympiska spel.


Bild: Vesuvius utbrott mars 1944. Källa: Wikimedia.org


Se klubbarna Roma och Lazio i Rom

Vill du se bra fotboll? Då rekommenderar vi dig att köpa dina biljetter till Romas och Lazios matcher på Stadio Olimpico redan hemma så att du säkert får plats på arenan. Men förvänta dig inte fotboll av absolut världsklass – om nu inte något storlag kommer på besök. Även om vi alla känner till namnen på dessa två klubblag – Roma och Lazio –  är de nämligen inte alls några storklubbar.


Turinklubben Juventus leder den historiska ligan med 31 titlar; Milan och Inter har 18 titlar var. Bland de tolv klubbar som också har vunnit Serie A sedan ligan startades 1929 återfin ns även Sampdoria, Napoli, Verona, Cagliari, Fiorentina, Bologna och Torino. Medan huvudstädernas klubbar i Frankrike (PSG), Spanien (Real Madrid) och England (Arsenal, Chelsea, Tottenham) levererar bra när det gäller världsklubbfotboll, är Italien och Tyskland (Hertha Berlin) inte alls lika vassa på att utbilda fotbollstalanger i sina huvudstäder.


Bra är i alla fall att italienska landslaget ofta kommer på besök till Rom. Är du mer intresserad av landslagsfotboll, kolla schemat och kontakta italienska fotbollsförbundet för mer information om biljettköp. Det brukar vara relativt enkelt och billigt att få tag på biljetterna.


Stadens mest kända gladiatorer i modern tappning är de italienska klubblagsikonerna Nesta och Totti. Båda är födda i Rom. Alessandro Nesta spelade i Lazio, men flyttade sedan till Milan vid 26-års ålder. Han avslutade sin karriär 2014 i Indien. Francesco Totti spelar fortfarande (2016) för sitt Roma. Antal spelade matcher närmar sig 600 och antal mål som Franscesco har gjort sedan sin debut 1992 ligger nära 250.Sporta på din Rom-resa

Du som gillar sport och träning vill kanske själv passa på att röra på dig under din Rom-resa… Här följer några sport- och träningsalternativ:

Cykla i Rom
Att cykla i Rom är ett perfekt sätt att både röra på dig och upptäcka staden på ett väldigt intimt sätt. Det finns många fina cyklingsleder i centrum liksom en omtalad sådan som börjar vid Vatikanstaten och fortsätter längs floden Tibern.

Spela golf
Golf har länge betraktats som en elitistisk sport, men nu har den börjat öka i popularitet, vilket har lett till många fler möjligheter att få golfa i staden. Det som oftast krävs för att få svinga klubborna på någon av golfbanorna i Rom är att du kan uppvisa ditt medlemskap i en golfklubb i Sverige och ditt handikapp. Vissa golfbanor kräver ett lägre handikapp än andra.

Rid på hästar
Hästsporter var inte bara populära under antiken. I dagens Rom finns en årlig internationell tävling i hästhoppning – Concorso Salto Ostacoli Internazionale (CSIO) – och det finns dessutom mängder av ridskolor och -klubbar, där du kan lära dig att just rida.

Gymma i Rom
Du kan faktiskt gå på gym i Rom. Det största gymmet, Roman Sport Centre, är beläget i Villa Borghese och välkomnar icke-medlemmar. Förutom mer traditionella träningsanläggningar finns det många anläggningar där du kan spela squash.

Spela tennis
Tillsammans med bollsporter som fotboll och rugby är tennis en av de mest omtyckta sporterna i Rom. Det här beror delvis på den stora och världsberömda turneringen Italian Open, som har seglat upp som en av Europas mest betydelsefulla tennisturneringar. Turneringen går av stapeln i maj varje år, men om du föredrar att spela tennis framför att titta på sporten kan du träna på någon av Roms tennisbanor året runt.

Spring maraton i Rom
Den andra söndagen i mars varje år går startskottet för Rome City Marathon. Det här är en tävling som visserligen fortfarande är mest populär bland italienarna men som lockar till sig fler och fler som gillar löpning för varje år som går. Maratonet utgår från Colosseum och fortsätter förbi flera av Roms mest berömda sevärdheter och piazzor.


Gå på sportbar i Rom

När du ändå är i Rom kan du lika gärna supa in den sporttokiga atmosfären till fullo och bege dig till en av stadens populära sportbarer:

La Botticella i Centro Storico är troligen den sportbar i Rom som turisterna gillar allra mest. Kombinationen av ägaren Giovannis trevliga värdskap, det perfekta läget i centrala Rom och den väl tilltagna menyn gör att många återvänder hit för att titta på sin favoritsport.

Finnegan's i Monti är känd för att vara en av de bästa irländska pubarna i Rom, och givetvis bjuds här på mycket sport i form av både fotboll och rugby (precis som fotboll är rugby en populär bollsport i Rom). Räkna med massa drycker att välja bland och en riktigt sjyst stämning här!

Scholar i Centro Storico bjuder både på sport och litteratur, för den som gärna kopplar av med ett glas vin och en god bok. Maten beskrivs som delikat, och är alltså något utöver "vanlig pubmat", och inredningen som rustik.


 
Omni Vatican and Rome card
Bra priser på hotell i Rom
ROM:


ROM FAKTA ROM HOTELL ROM GUIDE Castel Sant Angelo
ROM MUSEUM ROM VANDRARHEM Colosseum Spanska Trappan
ROM SIGHTSEEING BILLIGA RESOR Fontana di Trevi St Peterskyrkan

I Love the World - boka hotell och vandrarhem i hela världen!
English